Cursus omgevingsmanagement

Wil jij leren hoe je draagvlak creëert voor je projecten en omgaat met weerstand bij belanghebbenden? In onze cursus omgevingsmanagement leer je meer over de theorieën die aan de basis van het omgevingsmanagement liggen en ga je er op een praktische manier mee aan de slag. Zodat je je nieuwe inzichten de dag na de cursus onmiddellijk in de praktijk kan brengen.

10+
Jaar OM-ervaring
10+
Opdrachtgevers
1500+
Podcast downloads
20+
Podcast gasten

Cursus omgevingsmanagement

Alles wat je nodig hebt om omgevingsmanagement goed in jouw project toe te passen.

Voor wie is deze cursus?

De cursus omgevingsmanagement is voor iedereen die meer wil weten over de theorieën die ten grondslag liggen aan het omgevingsmanagement en hier in een kleinschalige setting mee wil oefenen. Als jij de juiste belanghebbenden op een goede manier in iedere fase van je project wil betrekken, dan is deze cursus voor jou. De cursus is een vliegende start voor beginners en een mooie opfrisser voor gevorderden.  

De cursus is geschikt voor mensen die werken bij:

 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Overheden
 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Aannemers
 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Projectontwikkelaars

Wat je gaat leren

In deze cursus krijg je meer bagage op het gebied van de theorieën achter het omgevingsmanagement. We gaan praktisch aan de slag met deze theorieën, zodat je deze de dag erna meteen in je werk kan toepassen.

Meer inzicht in de theorieën achter omgevingsmanagement

De theoretische basis van het omgevingsmanagement is de mutual gains theory. Hoe ga je in gesprek over standpunten op zoek naar de achterliggende belangen om zo tot een goed voorstel voor iedereen te komen? Daarnaast kunnen omgevingsmanagers op communicatief gebied heel veel leren van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). In de cursus duiken we dieper in deze theorieën.

Oefenen met gesprekstechnieken

Inzicht in de theorie is een eerste stap, het echte leren begint als je zelf met de theorie gaat oefenen. Op zoek gaan naar de belangen achter standpunten is een mooi streven, maar hoe doe je dat? Hoe stel je een goede vraag? En hoe werkt goed luisteren? Tijdens de cursus is er veel ruimte om hiermee te oefenen en gesprekstechnieken uit te proberen.

Leer de wijze waarop omgevingsmanagement in verschillende projectfases wordt toegepast

Verschillende projectfases vragen om verschillende werkzaamheden op het gebied van omgevingsmanagement. Bijvoorbeeld: een stremming vraagt om veel afstemming met nood- en hulpdiensten, OV-maatschappijen en wegbeheerders. Dit is alleen relevant in de realisatiefase. In deze cursus krijg je een volledig beeld van alle activiteiten die komen kijken bij de verschillende projectfases.

Wat je krijgt als je de cursus boekt

Los van de inhoud vinden wij een aantal logistieke zaken belangrijk bij het organiseren van een inspirerende cursus

Een inspirerende locatie

Voor ons geen zaaltje op een bedrijventerrein ergens achteraf. Om geïnspireerd te worden, helpt het om in een inspirerende omgeving te zijn. Onze cursussen organiseren we daarom in de natuur op locaties van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of in een museum zoals het Archeon.

Tips uit de praktijk

Cursusleidster Carlijn Bergshoeff heeft meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van omgevingsmanagement. In deze tien jaar heeft ze alle fases van een project meegemaakt: planvorming, contractvoorbereiding, realisatie en beheer&onderhoud. In infra-, water-, scheepsbouw en woningbouwprojecten. De cursus is daarom erg praktijkgericht met veel voorbeelden uit verschillende typen projecten.

Beter voorbereid je project in

In de presentatie zit veel inspirerend materiaal voor na de cursus. Zo kan je op je gemak goed nalezen wat je hebt geleerd en je verder verdiepen als de cursus is afgelopen. Tijdens de dag zelf ontmoet je collega omgevingsmanagers en mensen die in dezelfde branche werken, samen kan je blijvend van elkaar leren. Ook na de cursus!

Ontmoet jouw host, Carlijn

Carlijn Bergshoeff

Omgevingsmanager en podcaster

De cursus wordt geleid door Carlijn Bergshoeff.

 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Meer dan 10 jaar ervaring
 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Ervaring in alle projectfases van planvorming tot beheer en onderhoud
 • Check Icon - Podcast X Webflow Template
  Ervaring in infra-, scheepsbouw-, water- en woningbouwprojecten

Reviews: Wat anderen er van vonden

Stars Icon - Podcast X Webflow Template

Met veel enthousiasme en kennis van zaken heeft Carlijn een cursus omgevingsmanagement gegeven. Een leerzame, maar ook gezellige dag die Carlijn op creatieve wijze wist te verrijken met voorbeelden uit haar praktijk

Antonio van der Velde
Omniom
Stars Icon - Podcast X Webflow Template

De cursus omgevingsmanagement is een hands-on cursus waarbij Carlijn met veel enthousiasme haar ervaringen deelt. Super veel geleerd!

Hannah Gutjahr
Movares
Stars Icon - Podcast X Webflow Template

Carlijn combineert de belangen van de omgeving op een creatieve manier met het belang van het project. Daarmee geeft zij betrokken stakeholders de aandacht die zij verdienen.

Maurits Verzeilberg
Provincie Noord-Holland
Stars Icon - Podcast X Webflow Template

Hele leerzame en interactieve cursus van Carlijn gehad, waarin je ervaringen met elkaar deelt en specifieke tips direct kunt meenemen in de praktijk!

Frédérique Blaauw
House of Tenders

FAQ: Meest gestelde vragen

Hoe lang duurt de cursus?

De inloop op een cursusdag start om 9.00u, het inhoudelijke programma start om 9.30u. Een cursus duurt de hele dag tot 16.30u. Lunch wordt verzorgd.

Hoe vaak wordt de cursus georganiseerd?

Voor 2022 zijn er op dit moment drie cursusdagen gepland: 27 juni (Schoorl), 13 september (Alphen aan den Rijn) en 15 november (Haarzuilens).

Is het mogelijk om een in-company cursus te organiseren?

Mochten er meer dan vijf mensen uit je bedrijf geïnteresseerd zijn om de cursus te volgen, dan is een in-company training mogelijk voor jullie interessant. Neem contact op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Boek een curus

Zie hier alle opkomende workshop data. Wil je met een groep een andere dag boeken? Neem dan contact op.