Omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement

Wat is de waarde van omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement is een mooi vak binnen de bouw. Een bouwproject heeft altijd impact op mensen. Als omgevingsmanager ben je het eerste aanspreekpunt voor deze mensen; de bewoners, belangenorganisaties en overheden. Van het herstel van een straat tot de bouw van een tunnel. Het is de taak van de omgevingsmanager om draagvlak te creëren bij projecten en bijvoorbeeld om te gaan met weerstand van belanghebbenden. Onbeperkt Omgevingsmanagement biedt een kennisplatform van en voor omgevingsmanagers.

 

De waarde van omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement gaat over het bijeenbrengen van alle verschillende belangen van betrokkenen bijbouwprojecten. Door rekening te houden met deze belangen, kan er draagvlak gecreëerd worden voor het project. Dit draagvlak is erg belangrijk. Als dit ontbreekt kan er namelijk weerstand ontstaan van de omstanders, waardoor het project gehinderd wordt. Door goede communicatie vanuit het omgevingsmanagement kan deze weerstand in goede banen worden geleid. Daarnaast worden er vanuit het omgevingsmanagement ook alle vergunningen geregeld en kan er vooronderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld ecologisch of archeologisch onderzoek. Door goed omgevingsmanagement kunnen projecten dus vaker binnen de planning worden opgeleverd en zijn er minder onverwachte kosten.

 

Het platform

Onbeperkt Omgevingsmanagement heeft een platform voor alle kennis rondom het vak. Er wordt op verschillende manieren van informatie voorzien. Er is de maandelijkse podcast die ingaat op onderwerpen met betrekking tot omgevingsmanagement. Ook zijn er blogs en interviews die allemaal meer inzicht geven in het vak, interessante projecten en de visie van collega’s.

 

De cursus

Vanuit Onbeperkt Omgevingsmanagement wordt er een cursus aangeboden waarin je meer leert over bijvoorbeeld de herkomst van het vak omgevingsmanagement en verschillende theorieën. De cursus heeft een praktische insteek, zo zul je ook oefenen met gesprektechnieken. Doordat de cursus in kleine groepen wordt gegeven is er veel ruimte voorpersoonlijke feedback. Lijkt dit je interessant? Geef je dan vandaag nog op!

Carlijn Bergshoeff

Omgevingsmanager en podcaster

Carlijn Bergshoeff is sinds 2009 actief als omgevingsmanager. De eerste jaren in vaste dienst bij Rijkswaterstaat en daarna als zelfstandige. Carlijn heeft opdrachten gedaan voor zowel overheden, aannemers en in de projectontwikkeling.